Home - individu - Kwaliteiten en uitdagingen in communicatie

Kwaliteiten en uitdagingen in communicatie

Vrijwel iedereen moet tijdens het werk samenwerken met anderen. Dagelijks beïnvloeden onze interacties onze gedachten en onze productiviteit. Bijzonder hoe sommige collega’s je inspireren om het beste uit jezelf te halen. Even bijzonder is het dat het gedrag van andere collega’s je zo irriteren, zodat je motivatie zienderogen afneemt en er soms zelfs een arbeidsconflict ontstaat. Ben jij je er tijdens je communicatie met anderen bewust van wat er gebeurt en hoe dit ontstaat?

Miscommunicatie en arbeidsconflicten

Miscommunicatie en arbeidsconflicten tussen collega’s worden vaak veroorzaakt door de allergie die bij jou wordt opgeroepen, door een specifiek gedrag van de ander. Een project leiden waarbij het team bestaat uit leden die graag beschouwen, kan tot gevolg hebben dat jouw kwaliteit besluitvaardigheid, omslaat in je valkuil drammerigheid. Terwijl jij je waarschijnlijk alleen bewust bent van je irritatie over de passiviteit van de groep. Ben je je bewust welk gedrag van ander bij jou een allergische reactie oproept?

Je allergie is vaak de vergrotende trap van je uitdaging en je valkuil is een te veel van je kernkwaliteit. Hoe meer je door de interactie met een collega met je eigen allergie wordt geconfronteerd, des te groter de kans dat je in je valkuil terecht komt. Als je in je valkuil schiet ben je minder effectief. Er ontstaat een tegen-beweging waardoor het proces van ontwikkeling wordt afgeremd of helemaal stopt.

Zelfkennis

Als je uitgaat van de gedachte dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen motivatie en inspiratie, is het zinvol om meer zelfkennis te krijgen. Motivatie is namelijk het gevolg van zelfkennis. Aan de slag gaan met jezelf beter te leren kennen heeft een grotere kans op succes, dan aan de slag gaan met het veranderen van het gedrag. De feitelijke verandering is dan niet afhankelijk van de veranderingsbereidheid van de ander, maar van de mate waarin jij in staat bent om open en eerlijk met jouw kwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie om te gaan. Als je tijdens een interactie met je collega je bewust bent van het moment waarop jouw kwaliteit omslaat in je valkuil, kun je bij jezelf een beroep doen op je uitdaging. Een leuke manier om te komen tot deze vorm van zelfkennis is de kernkwadranten van Daniel Ofman. Tegenwoordig zijn kernkwadranten door mission9 zelfs kinderlijk eenvoudig.

Zet je eigen kernkwadranten in elkaar, de vragen die je jezelf kan stellen:

Voor je kwaliteit:                Wat moedig ik in anderen aan?
Voor je valkuil:                   Wat verwijt anderen mij?
Voor je uitdaging:              Wat mis ik zelf?
Voor je allergie:                 Wat minacht ik in anderen?

kernkwadrant

– Esther Stehouwer