Home - individu - Efficiënt leren, bestaat het?

Efficiënt leren, bestaat het?

Ben je aan de slag gegaan met het ontwikkelen van je uitdagingen? Om jezelf hierin te trainen is het nodig om je eerst bewust te worden van het hele kernkwadrant. Daarnaast is het zinvol dat je het gedrag in het dagelijks leven herkent en erkent. Om het daadwerkelijk verder te ontwikkelen is het noodzakelijk dat je het verlangen hebt, je uitdaging te willen leren.

Leerproces

Een leercyclus loopt volgens Maslow van onbewust onbekwaam naar bewust bekwaam. Het contactpunt tussen de twee rechthoeken onbewust onbekwaam naar bewust onbekwaam is groot, je ziet het of je ziet het niet. Het contactpunt tussen bewust onbekwaam en bewust bekwaam is heel smal. Dit is het traject van vallen en opstaan. We willen uit onze oude copingstrategieën stappen en betrappen onszelf er steeds op, dat dit nog niet overal en altijd lukt. Oordelen als ‘ik kan mezelf toch niet veranderen’ en ‘ik doe het niet goed’ blokkeren de overgang van bewust onbekwaam naar bewust bekwaam vrij regelmatig en gemakkelijk. De stap van bewust bekwaam naar onbewust bekwaam is een moment dat je je ineens realiseert: ‘Hé, vroeger reageerde ik heel anders’.

 bekwaam

Binnen het leren, horen we momenteel steeds vaker het geluid van experimenteel leren, luisteren naar je eigen verlangen en accepteren/omarmen van je missers:

Als je een stapje verder wilt met het ontwikkelen van jezelf, dan heb ik nog een bijzondere uitdaging voor je: De kracht van kwetsbaarheid – Brene Brown

‘Inspiratie vinden is een kwestie van zelfkennis. Door op onderzoek uit te gaan naar je eigen geschiedenis kom je er uiteindelijk achter wat je natuurlijke voorkeuren en talenten zijn’.

S. Covey

– Esther Stehouwer